Április 5-én, kedden a Köpeczi-Teleki házban szerveztük meg azt a kerekasztal beszélgetést, ami a Rghododendron, az unDAverde szervezetekkel és a Marosszéki Közösségi Alapítvány támogatásával jött létre.

Az eseményen a klímaváltozásról meg a marosvásárhelyi változásról esett szó, és az volt ennek a célja, hogy a kampányidőszak megkezdése előtt egy kiindulópontot szolgáltasson, egy témát, ami a kampányban meghatározó tényező lehet. A jelenlevő civil szervezetek képviselői és vezetői mellett a helyi magyar politikusok, döntéshozók és is részt vettek az eseményen.

Az előadásokat dr. Hajdu Zoltán a Fókusz Öko Központ elnöke nyitotta meg, aki klímaváltozásról és annak hatásairól beszélt, azokról a jelenségekről, amelyek Marosvásárhelyt is érintik. Elmondta, hogy Marosvásárhely is a fogyasztói társadalom csapdájába esett, miszerint egyre jobban eltávolodik a természettől, egyre jobban csökkentik a zöldövezetek területét, noha ezt folyamatosan növelni kellene, parkokat, szökőkutakat létrehozni, hogy a légszennyezés csökkenjen, nyáron ne legyen olyan elviselhetetlen meleg a betonépületek között, valamint hogy az emberek magánérzete, életkörülményei is ezáltal jobbá válnak. Kitért még arra is, hogy ez nemcsak a vezetői szinten kell megtörténjen, hanem az emberek, családok, magányszemélyek szintjén is, olyan értelemben, hogy változtassák meg a mindennapi szokásaikat, mellőzzék a készen vásárolt élelmiszereket, a palackozott vizet, a mindennapi személygépkocsi használatot.

Ezt követően Szakács László, a Rhododendron Egyesület elnökének előadása következett, aki a Marosvásárhelyi zöldövezetek helyzetét mutatta be, azt hogy a folyamatos fakivágások szakszerűtlenek, sokszor feleslegesek, és kiemelte, hogy az esztétikai szépség rombolása mellett az egészségmegőrzés szempontjából is fontos a fák szakszerű nyesése. Elmondta, hogy egy köbméter lomb őszig 0.59 szén-dioxidot szív magába és 0.65 kg oxigént termel, valamint 4.5 kg port szűr meg és 47 liter vizet bocsát ki a szabadba. Elmondása szerint jelenleg csupán kilenc olyan fa létezik Marosvásárhelyen, amelyiket ki kell vágni, viszont a legtöbb fa igenis tisztításra szorul.

După aceasta președintele asociației Rhododendron Szakács László a vorbit despre spațiile verzi din A Marosszéki Közösségi Alapítvány részéről Gál Sándor a közlekedésről beszélt, és elmondta, hogy statisztikai adatok alapján 2011-ben kilenc kerékpárost érintő balesetről tudnak, míg tavaly ez a szám 40 volt. Szerinte ez nem a figyelmetlenség növekedésének a következménye, hanem a megnövekedett kerékpározók miatt alakult így a helyzet. Felméréseik szerint jelenleg a legtöbb diák autóval, szüleivel jár iskolába, s habár lenne igény a biciklizésre, a fiatalok mégis a gépkocsi mellett dönt a veszélyesebb kerékpározás helyett. Ezt bicikli utak kiépítésével lehetne orvosolni, valamint a fiatalok felkészítésével, a forgalmi szabályok ismertetésével és megtanításával.

Klaus Bithler építészmérnök, az unDAverde Egyesület tagja a fenntartható városfejlesztési trendekről beszélt. Szerinte a beton és a piskótakő ellenében vízmegtartó képességgel rendelkező felületeket kell létrehozni, mint a parkok és zöldövezetek, a lobfelületek növelése, a természeti kincsek felhasználása és olyan környezettudatos épületek tervezése, amelyek fenntartási költsége jóval kisebb a jelenlegi épületek költségeinél.

Az előadásokat követően Soós Zoltán polgármesterjelölt szólt hozzá a témához és mondta el, hogy a jelenlegi városvezetés semmit sem tesz a klímaváltozás hatásai ellen semmit, sőt szerinte a városvezető abban jár, hogy minden lehetséges alkalommal kárt tegyen a fákban, oktalanul lombtalanítsa és kivágja őket. Véleménye szerint olyan emberek veszik körül a jelenlegi polgármesterst, akik mindent elnéznek neki, a klímaváltozás Marosvásárhelyen kiemelt téma kellene legyen, ami a jelenlegi városvezetést nem érdekli, és csakis a változás, a leváltás változtathat ezen a

Peti András alpolgármester nem látja ennyire sötéten a helyzetet, szerinte az is siker, hogy sikerült a civil szférát bevonni a döntéshozói bizottságba, de továbbra is a nem kormányzati szervezetek szerepvállalását és támogatását kéri, mivel neki csak minimális beleszólása és hatása van a polgármester által elrendelt rendelkezések végrehajtásának megakadályozásában.

Végül Csegzi Sándor, a polgármester tanácsosa védelmébe vette a hivatalt kiemelve, hogy Marosvásárhely az egyetlen olyan város Romániában, amelyik része az Európai Klímaszövetségnek, köszönhetően a Fókusz Öko Központnak. Emellett elmondta, hogy az évek folyamán sikerült az életszínvonalat, környezet barátiabb helyeket és szabadidős tereket létrehozni, mint például a Somostető és a Víkend, valamint a tömegközlekedést is megvédte, mondva, hogy a lakosok 80%-a ingyen használhatja azt.

A beszélgetést végig feszült volt, a felek csupán abban értettek egyet, hogy szükség van Marosvásárhelyen a további javulásra, további intézkedések szükségesek, ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a város és lakossága a klímaváltozáshoz, hogy egy biztos, fenntartható és élhetőbb Marosvásárhely fogadja majd a jövő nemzedéket.

Share Button