A Fókusz Öko Központ idén október 21-23-a között Peruból érkezett őslakost látott vendégül, aki az Európai Klímaszövetséggel közösen indított projekt keretén belül érkezett Romániába, Maros megyébe, ahol elmesélte, hogy az erőforrások irracionális kiaknázása, valamint az éghajlatváltozás milyen hatással van az ottani közösségek életére.

Mindenki fejlesztést, haladást szeretne, de átgondoltuk-e, hogy milyen következményekkel jár az a gazdasági növekedés, amit mi fejlődének szeretünk nevezni, a saját jövőnkre nézve, vagy a tőlünk távolabbi területeken élők számára? A jövőből sajnos nem hívhatunk meg senkit, aki mértékletességre és józanságra intene, viszont lehetőséget tudunk teremteni egy távoli vidék lakóival való találkozásra, akik személyesen mesélhetik el nekünk hogyan változott meg életük az elmúlt évek során.

A Fókusz Öko Központ vendégei, Teresita Irene Antazu Lopez az Esőerdei Őslakos Népek Regionális Szövetsége részéről, valamint Beradette Flesch a Müncheni Polgármesteri Hivatalból ezekre a jelenségekre helyezték a hangsúlyt látogatásuk során.

19

Legelőször a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalba látogattak el, ahol Csegzi Sándorral tartott beszélgetés folyamán az illetékes többek között bemutatta, hogy az önkormányzat milyen módszereket dolgoztak ki az illegális fakitermelés ellen. Ezt követően ellátogattak a Marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumba, ahol Teresita beszédet tartott a diákok és tanárok előtt. A nap végén a küldöttség ellátogatott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának épületébe, ahol az egyetemistákkal tartott eszmecserén Bernadette Flesch is beszédet tartott, és elmondta, hogy miért fontos az együttműködés a perui őslakosokkal.

A második nap piaclátogatással indult, ahol a helyi termelők termékeit nézhették meg a vendégek, utána ellátogattak a marosvásárhelyi Kultúrpalotába. A program a Breite-i tölgyfarezervátumban folytatódott, ahol a többszázéves tölgyfákat látogatták meg, majd a Segesvári Várba is betekintettek. Délután a helyi termékek értékesítését célzó szászkézdi kezdeményezőkkel találkoztak, este pedig fiatalokkal és civil aktivistákkal a Jazz&Blues Clubban.

38

Harmadik nap a Nyárádgálfalvi Szentiváni Mihály Általános Iskolában tartottak előadást kisiskolásoknak, majd megtekintették a Nyárád folyó szabályozási munkálatait, ahol a munkálatokkal tönkretették a folyó ökológiai rendszerét. A nap végén jobbágyfalvi gazdálkodókkal találkoztak a Tündér Ilona Völgyben.

A látogatás során a helyi lakosok, fiatalok és gazdák figyelmét felhozták arra, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem elsődleges célpont kell legyen mindenki életében, mert ahogy a bennszülöttek vallása mondja, a Föld az édesanyánk, akit szeretni, tisztelni és óvni kell.


Warning: Division by zero in /home2/focus/public_html/wp-content/plugins/photo-gallery/frontend/views/BWGViewSlideshow.php on line 90
32
33
34
33
31
30
26
27
28
29
34
35
41
42
43
44
40
39
36
37
38
25
24
7
8
9
10
6
5
2
3
4
11

Warning: getimagesize(/home2/focus/public_html/wp-content/uploads/photo-gallery/import/thumb/12.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/focus/public_html/wp-content/plugins/photo-gallery/frontend/views/BWGViewSlideshow.php on line 269
12
19
21
22
23
17
16
13
14
15
1
Share Button