Szemét szedés a Maros-parton

 

Miért csatlakoztál a Fókusz Öko Centerhez?

Politikatudományokat tanulok a rennes-i Sciences Po egyetemen és tanulmányaimhoz tartozik, hogy külföldön kell gyakornokoskodjak. Nemrég tértem haza Belfastból, ahol négy hónapon keresztül a városban található közösségi kertekben dolgoztam.  A Fókusz Öko Center egy teljesen új dolog számomra, egy lehetőség arra, hogy megismerkedhessek egy szervezettel, amely a vidéki fejlődést helyezi szem elé. Mindeddig tetszik mindaz, amivel a szervezet foglalkozik és remélem, hogy a következő hat hónapban még több projektben vehetek részt.

 

És miért pont Romániát választottad?

Nem először teszik fel nekem ezt a kérdést (nevet). Igazából nem sokat tudok Kelet-Európáról. Az itteni országokkal kapcsolatban rengeteg a sztereotípia, főleg ha Romániáról van szó.  Hogy őszinte legyek, az hogy ide jöttem leginkább annak köszönhető, hogy a Fókusz Öko elfogadta jelentkezésemet a gyakornoki állásra. És még ha nem is mindig egyszerű boldogulni, tekintve a román és magyar nyelv nehézségét, nem bántam meg döntésemet és meggyőződésem, hogy Marosvásárhely egy igazán élénk város, ahol jó élni. Meglepett, hogy ennyire nagy a lelkesedés a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó projektek iránt, nem olyan rég tudtam meg például, hogy Marosvásárhely az első ország Romániában, amely megkapta az Agenda 21 nevű tervezetet.

 

Egészen pontosan a Webkamra projekten dolgozol: kifejezetten a rövidtávú élelmiszer-ellátási láncok kialakítása érdekel?

Nagyon lelkes és érdeklődő vagyok ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban. Már Franciaországban és Belfastban is volt alkalmam, fogyasztóként, megismerkedni néhány helyi termelést elősegítő és támogató tervezettel. Ezek remek lehetőségnek bizonyultak, ugyanis közelebbről is megismerkedhettem a helyi termelőkkel és új ismereteket szerezhettem tevékenységüket és nehézségeiket illetően. Számomra, a helyi termékek vásárlása nem csak arról szól, hogy egészségesebben táplálkozhatok, egyben egy politikai cselekedet is: meggyőződésem, hogy ha helyi termékeket vásárolunk, azzal hozzájárulhatunk a helyi gazdaság és az öko-barát gazdálkodási módszerek fejlődéséhez. Ezért is örülök annyira, hogy a Webkamra projekten dolgozhatok és segíthetek egy “zöldség kosár rendszer” kialakításában.

 

Mihez kezdesz, amikor hazatérsz Franciaországba?

Először is befejezem egyetemi tanulmányaimat Caen-ban, hogy azután mihez kezdek, azt még pontosan nem tudom. Rengeteg ország van még, amit szeretnék meglátogatni is megismerni.

 

Az interjút levezette: Nagy Botond

 

 

Share Button