Zsolt egy 29 éves maros megyei mezőgazdász. Egy igazi világjáró, többek között járt és élt Magyarországon, valamint Németországban is, mielőtt hazaköltözött volna. Permakultúra segítségével létrehozott egy saját kertet és csatlakozott a Webkamra projekthez is.

 

 

Miért döntöttél úgy, hogy létrehozod ezt a kertet?

A szüleimnek és nagyszüleimnek is volt egy saját kertje, azonban fiatalabb koromban nem igazán segítettem nekik ezek gondozásában. A permakultúrával először Berlinben találkoztam egy ottani ismerősömnek köszönhetően. Mikor először mesélt nekem róla, azt gondoltam, hogy „Igen, ez az amit én is csinálni szeretnék!”. Ezután megnéztem néhány oktató videót az interneten és ellátogattam különböző szaküzletekbe.

 

Mi is pontosan az a permakultúra?

A permakultúra különbözik a hagyományos mezőgazdaságtól és mégis, a kettő sokban hasonlít egymásra. A szüleim és nagyszüleim lényegében monokultúrával foglalkoztak. Egy négyzetméteren csak egyfajta dolgot termesztettek, aztán mindent eltávolítottak és azt a bizonyos egy négyzetmétert  üresen hagyták. A permakultúrát arra használom, hogy különböző típusú zöldségeket termesszek egyszerre, amelyek segítik egymás növekedését és gyakran hagyok például néhány magot is a földön, ahova lehullnak, majd ezeket ugyanazon a ponton a következő évben „felnevelem”.

Továbbá vannak kacsáim és madaraim is, növényvédő szereket nem használok. A kacsák az én vegyszereim, megszabadítanak a csigáktól és egyéb olyan élőlényektől, amelyek károsíthatják a fákat és a zöldségeket.

 

Mit szeretsz a legjobban a kertészkedésben?

A legjobban talán azt, amikor elültetek valamit és aztán végignézhetem, amint az a valami kinő, felnő. Minden nap változik.  Ha holnap kimegyek a kertembe, teljesen másként fog kinézni, mint ma. Sosem unalmas, ez egy folyamat. Szeretem megfigyelni ezt a folyamatot. És szeretem az egészet így együtt: a kutyámat, a galambokat és a zöldségeket. Nemsokára a kertem tele lesz sárga paradicsommal, hagymával, sárgarépával, mindezek mellett pedig  gyümölcsökkel, fűszerekkel és a padlizsán egy különleges fajtájával, amely nem igazán elterjedt errefelé. Megpróbálkozom néhány gyógynövény és gombák termesztésével is. A kertészet a kísérletezésről szól.

 

Miért akartál csatlakozni a Webkamra projekthez?

Még Berlinben hallottam először a zöldségek árusításának eme formájáról és nagyon tetszik az ötlet: a zöldségek olcsók, én pedig támogatom az ötletet, hogy a különböző termékek jó minőségűek, mégis elérhető az áruk. Néhány esetben pedig akár a  vásárló is besegíthet a termesztésbe.

Remélem, hogy hamarosan a Webkamra is eléri más nagy városokban található ASAT/CSA-k szintjét.

Share Button