2022 október 5-én és 6-án zajlott Budapesten a Magyar EUKI Közösségi konferencia. Ez a projekt az Európai Éghajlatváltozási Kezdeményezés (EUKI) része. Az EUKI a német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium projektfinanszírozási eszköze. Cél az EU-n belüli klímaügyi együttműködés előmozdítása az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében. A konferencián jelen volt Ulrike Leis, az Európai Éghajlatvédelmi Kezdeményezés (EUKI) igazgatóhelyettese.

Az EUKI által finanszírozott projekt célja az EU-s finanszírozások klímavédelmi szempontból helyes felhasználásának a támogatása. A projekt tágabb értelemben hozzájárul az EU gazdaságának gyors szén-dioxid-mentesítéséhez. A szakmai konferencián nyolc országból a partnerszervezetek képviselői is részt
vettek.

Előadások sorozata támasztotta alá a konferencián, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezésektől az érdekérvényesítésen keresztül a megvalósításig hosszú az út, ám nem járhatatlan. “Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházások előtt álló akadályok lebontása Budapesten” címmel tartott előadást Ámon Ada, Budapest főpolgármesterének klímaügyi főtanácsadója, energia- és klímapolitikai szakember, közéleti szereplő. Előadásában kiemelte, az energiaügyi befektetések hosszú távon térülnek meg, a hosszú távú hatást pedig rövid távú hatékony lépések előzik meg. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a geotermikus energia ígéretes lehetőségeire Magyarországon.

Nyitottságra van szükség a zöld beruházásokra, erősítette meg a moderált beszélgetés során Olajos Péter, a CEEweb elnöke. Matthias Casper, európai klímapolitikai tanácsos a Német Szövetségi Minisztérium részéről úgy vélekedett a panelbeszélgetés során, hogy a megújuló energiákba kell fektetni.

Az elméletek mellett gyakorlati tevékenysége is volt a konferenciának. A workshopok sorából a klímapolitikai szimulátort emeljük ki. Jósa Viktor, a CliMates képviselője klímapolitikai cselekvések lehetséges sorozatán vezette végig a résztvevőket egy klímapolitikai szimulátor segítségével. A csoportos interaktív gyakorlat az éghajlat-politikai szimulációról igénybe vette a résztvevők minden tudását és elkötelezettségét a globális felmelegedés csökkentése érdekében.

A résztvevők egy úgynevezett walk-shop sétán vehettek részt Budapest belvárosában, amelyet az EUKI projekt magyarországi partnere, a Levegő Munkacsoport kollégái vezettek. Cél volt bemutatni a magyarországi uniós támogatások elosztásának „jó és rossz gyakorlatait” terepen.

A politikai porond és a civil szektor képviselőinek előadásában egyaránt megjelent a pénzforrások és energiaforrások beazonosításának szükségessége a fenntartható fejlődés és környezetvédelem érdekében. Megegyezett az álláspont abban is, hogy a közös cél megvalósítása közös erővel, felelősségvállalással lehetséges.  Konkrét szakpolitikai javaslatokat kell megfogalmazni az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, hiszen az éghajlat-politikai szimulátor egyértelműen rámutatott: valamennyi ágazatban lépni kell a csökkentett energiahasználat, a megújuló energiaforrások beazonosítása, kitermelése és felhasználása érdekében.

Share Button