Május 16-án Gyergyószentmiklóson nyitottuk meg a „Mit gondolsz a fejlődésről?” című fotópályázatunkra beérkezett fotókból készült kiállítást, valamint bemutattuk az „Akiket a csillagok vezetnek” dokumentumfilmünket is.

A Fókusz Öko Központ, Gyergyószentmiklós Város Önkormányzata és az Arbor Vállalkozók Szövetsége által szervezett esemény a Városi Könyvtár kiállítótermében zajlott le, ahol Molnár Judith városmenedzser köszöntötte az egybegyűlteket, és kiemelte, hogy habár Gyergyószentmiklóson nem észlelhetőek még annyira a környezettel kapcsolatos globális problémák, mégis e kis város is befolyásolhatja ezeket az eseményeket, ezért helyi szinten is lépni és tenni kell az ügy érdekében.

Ezt követően Nagy Zoltán polgármester fejtette ki, hogy fontosnak tartja, hogy ezek a témák a mindennapok részesévé váljanak, és a városfejlesztés során ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni.

Dr. Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ ügyvezető elnöke elmondta, hogy miképpen született meg a fotóverseny ötlete, beszédében elmondta, hogy a mai felgyorsult világban a fenntartható fejlődés témáját alternatív eszközökkel, mint például fotókkal vagy filmekkel lehet talán a legjobban az emberek tudatához eljuttatni, s felhívni a jelenlegi gondokra a figyelmet.

A kiállítás megtekintése után az „Akiket a csillagok vezetnek” című dokumentumfilmet vetítették le, amiben különböző eseteket, embereket mutatnak be, akik változtattak az életükön, és a fogyasztói társadalom elvárásaival szembe menve alkották meg álmaikat.

A vetítést követő beszélgetésen a résztvevők megemlítették, hogy Gyergyószentmiklóson még mindig gondot jelent a zöldövezetek kezelése, fenntartása, akárcsak Marosvásárhelyen, valamint szóba került a fiatal generáció helyzete, az hogy a jövő nemzedéke mit fog tenni a ezeknek a problémáknak az orvoslására, megoldására.

Az esemény képeken:


Warning: Division by zero in /home2/focus/public_html/wp-content/plugins/photo-gallery/frontend/views/BWGViewSlideshow.php on line 90

 

Sajtó: 

Fény TV: https://www.facebook.com/fenytelevizio/videos/1326461314074812/

Gyergyó TV: https://www.youtube.com/watch?v=uWkGL8i7xOw&feature=youtu.be 

 

A fotóverseny és a dokumentumfilm az EYD2015: The future we want – Local Authorities for Sustainable Development Európai Uniós projekt keretében jöttek létre. 

Share Button