Október hat és kilencedike között műhelykonferenciát szerveztünk Zeteváralján, ahol a vidéki lehetőségeket és kihívásokat vizsgáltuk. Az eseményt közösen szerveztük a győri Reflex Egyesülettel, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel, valamint a Magyar természetvédők szövetségével. Az résztvevő 50 személy között a fent említett szervezetek képviselői mellett magyarországi és erdélyi önkormányzati képviselők, vidékfejlesztő képviselők és szakértők vettek részt.

A konferenciát dr. Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ ügyvezető elnöke kezdte, aki előadásában az új vidékfejlesztési paradigmáról és a Corki Nyilatkozatról. Ezt követően Kajárpéc polgármestere, Laki György a nyugat-dunántúli vidéki fejlesztésekről tartott előadást, Rodics Gergely a Pogányhavas kistérség megvalósított projektjeit mutatta be. Molnár Antal a Bodrog menti települések fenntartható falvakért elnevezésű mozgalmat mutatta be, Tóth Jenő az őrségi Őriszentpéter város jegyzője három országot összekötő törekvésekről beszélt. Ezután Németh Zsolt A Fókusz Öko Központ nyárádgálfalvi megvalósításait ismertette, majd Farkas István a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke gyerekeknek szóló oktatási programokról meg egy napkollektor felállításáról és üzemeltetéséről beszélt.

A konferencián első ízben levetítődött az Akiket a csillagok vezetnek című dokumentumfilm, amelyet a Fókusz Öko Központ és a Pentaton stúdió közös alkotása, s amelyben olyan személyeket, családokat mutatnak be, akik önfenntartó módon gazdálkodnak, és teremtik meg a mindennapi élethez szükséges betevő falatot.

Esettanulmányként a konferencián résztvevő csapat Énlakára is ellátogatott, ahol az élő örökség fenntartása érdekében tett erőfeszítéseket mutatta be Kolumbán Gábor volt politikus, Már István a zetelaki gyümölcsfeldolgozó üzemet és hálózatot mutatta be, míg Tankó Ágnes az udvarhelyi közösség által támogatott mezőgazdasági programot ismertette.

A konferencián tartott előadásokat itt tekintheti meg: 

Link: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0B7gKMhnwOEpiS0M4UXhQU2NPZEU

Sajtreakció:

Link1: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%BAjfajta-szeml%C3%A9let-meghonos%C3%ADt%C3%A1sa-sz%C3%BCks%C3%A9ges

Link2: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/%C3%A9nlaki-p%C3%A1rhuzamok

Link3: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/maros-megy%C3%A9ben-j%C3%B3-lenne

 


Warning: Division by zero in /home2/focus/public_html/wp-content/plugins/photo-gallery/frontend/views/BWGViewSlideshow.php on line 90
Share Button