Augusztus 25-28-a között mi is részt vettünk a Vásárhelyi Forgatagon.

Az idei, immáron negyedik alkalommal megrendezett rendezvényen a civil saroknál a Fókusz Öko Központ is képviselte magát. Mára a legjelentősebb és legnagyobb magyar rendezvénnyé vált Forgatagon a szervezők teret biztosítottak a civil szervezeteknek, egyesületeknek, intézményeknek, hogy megmutathassák magukat, közvetlen közelbe kerüljenek az emberekkel, hogy tevékenységüket, elképzeléseiket és céljaikat minél jobban átadhassák a társadalom tagjainak.

A Fókusz standja az „Élni… egyszerűen jó” kampány-t népszerűsítette s mutatta be. Bemutattuk az információs anyagokat, elmagyaráztuk az érdeklődőknek, hogy mit is akarunk elérni ezzel a kampánnyal, azt, hogy a legnagyobb változást csakis mi, egyénenként tudjuk véghezvinni, mégpedig szemlélet és életstílus váltással. Fontos volt azt megértetni, hogy hiába vannak a törekvések a klímaváltozás ellen, a fenntartható fejlődésre, ha mi emberek nem teszünk semmit sem mindennapi életünk folyamán ezeknek a féken tartására és segítésére.

A legnagyobb érdeklődést a terepasztal jelentette, főleg a gyerekek körében. Ezt a vízfolyó-szimulációs terepasztalt a gálfalvi tanulók készítették ugyanennek a projektek egy másik tevékenysége folyamán. Ez a terepasztal a természetes folyó és a szabályozott folyómeder közti különbséget mutatta be, azáltal, hogy mindkettőbe ugyanannyi mennyiségű vizet öntöttünk, és a végén lefolyó víz tisztasága, s a lehordott hordalék mennyisége megmutatta, hogy mi is történik a kétféle folyómederben.

20160826_132900

A négy nap folyamán több, mint száz gyereknek és felnőttnek sikerült bemutatni, a gyerekek fantáziáját pedig nagyon megmozgatta, és a legtöbbnél sikerült talán elültetni azt a gondolatot, hogy a természetet békén kell hagyni, nem szabad erőszakkal hozzányúlni, s a saját kedvünkre formálni, és azt, hogy mind felelősek vagyunk a jelenlegi problémákért, és nem számít, hogy gyerekkorban vagy felnőttként, de váltanunk kell, nyitni a természet fele, megérteni, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalom rossz irányba tart, mert az élet egyszerű, ha egyszerűen éljük.

És élni… egyszerűen jó.

Share Button