„Úgy termelem a zöldséget, ahogyan a nagyszüleim tették”

 

János, a kislánya és az édesanyja

Hogyan fogtál neki gazdálkodni?

Hét évvel ezelőtt fogtam neki, amikor vidékre költöztem. A lányomnak egészséges és ízletes táplálékot szerettem volna biztosítani, nem azokat a termékeket, amelyek a nagy bevásárló központokban találhatóak. Emellett azt is észrevettem, hogy egyre több ember igényli a természetes vidéken megtermelt élelmiszert. Először egy hobby volt, de most már egy munka számomra, és ezt az életformát szeretném folytatni.

Mit termelsz?

Több hely van, ahol zöldséget termelek. Harcóban, ahol lakok, van egy üvegházam, ahol paradicsomot, hagymát, uborkát, fokhagymát, retket, salátát található. A burgonya egy másik közeli területen van, mert több helyet igényel. Ugyanakkor a nagyszüleim kertjében is termelek még zöldségeket, Mezőmadarason. Ott vannak állataink is, mint például sertések, csirkék, kecskék és nyulak. Itt van még szőlő, amiből bort készítek, és szilvafák, amiből pálinkát. Ez a gazdaság majdnem teljesen önfenntartó.

Miért fontos, hogy természetes módon termesztesz?

Számomra egyértelmű, mivel ugyanúgy akarok termeszteni, mint ahogy a nagyszüleim tették. A nagymamám még most is segít a növényeknél gondozásánál. Ő sokat dolgozott a kertben és soha nem használt vegyszereket, az állati hulladékból származó komposzt anyagot viszont igen. Ma a nagy cégek vegyszereket használnak és monokultúrában gondolkodnak; minden nagyon szép és tiszta. Én nem ezt teszem. Biodiverzitás kell egy gazdaságban, és nem kell vegyszert használni, és az összes gyomnövényt eltüntetni. Néhányan azt mondanák, hogy permakultúrával foglalkozom, de hogy őszinte legyek nem nagyon tudom mit is jelent valójában. Csak ugyanazt csinálom, mint amit sok ideje végzünk, ez nem új!

Miért akart csatlakozni a Webkamra-hoz?

Mindig is helyben szerettem volna értékesíteni a termékeimet, mert a pénz akkor itt marad a helyi közösségben a külföldi nagy bevásárlóközpontok helyett. Mikor kezdtem eladni a termékeimet saját magam kellett megkeressem a vásárlókat, de most erre már nincs időm. A zöldségkosaras rendszer igazán könnyű nekem, mert tudom, hogy mennyi kosarat kell előkészítsek, és mikor hova szállítsam. Meg tudom szervezni magam!

Share Button