A COHERENT (Circle Of youth for tHe EuRope wE waNT) elnevezésű kétéves projekt hamarosan lezárul. Célja hozzájárulni az Európai Unióban élő fiatalokat célzó stratégiák megvalósításához, a fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítéséhez, a határokon átnyúló mobilitás előmozdításához és a fiatalok együttműködésének fokozásához. A projekt célja ugyanakkor az is, hogy kiderüljön milyen Európát szeretnének a fiatalok.

Megvalósult a kétirányú kommunikáció.

Mi az akadály a közélethez?

Hogy mi akadályozza a fiatalokat a közélethez való közeledésben, kiderült a Fókusz Öko Központ környezetvédelmi civil szervezet által szervezett műhelymunkán. Húsz fiatal és három politikus: Kovács Mihály Levente, a Maros Megyei Tanács alelnöke, valamint Kakassy Blanka és Iszlai Tamás marosvásárhelyi önkormányzati képviselők több témáról beszélgettek, amelyből kiderült, milyen meglátásaik vannak a fiataloknak. A kérdések között, amelyeket megvitattak, szerepelt az, hogy megbízik-e a helyi politikában? Ha igen, miért és ha nem, miért nem? Hasznos-e a politika, vagy szükségtelen? Illetve, hogy ki, hogyan véli, részt kell-e venniük a fiataloknak a helyi politikában?

A műhelymunkán sikerült elérni a célt. A nyílt párbeszéd műhelymunka során a fiatalok megismerkedtek a COHERENT projekt célkitűzéseivel, és visszajelzésekből sem volt hiány. A levont következtetések azt mutatják, hogy a fiatalok úgy látják, a döntéshozók pedig egyetértenek, hogy az alapoktatásból hiányzik a politikai, állampolgári és érdekérvényesítést elősegítő oktatás. Ugyanakkor a fiatalok szerint hiányzik a politikai szókincs is. Az iskolában és az iskola befejezését követően sem rendelkeznek elméleti ismeretekkel az állam szerveiről, sokszor létezésükről sem tudnak, az intézményeket megjelölő kifejezéseket nem ismerik. Egyetértés volt abban, hogy minden iskolában lennie kellene egy érdekvédelmi irodának, amely szükség esetén megvédi a diákokat.

A műhelymunkán résztvevő politikusoknak pedig sikerült beazonosítaniuk, hogy hol hiányos a kommunikációjuk, ha a fiatalokhoz szólnának, illetve milyen kommunikációs csatornákon érhetik el őket.

Megvalósult a kétirányú kommunikáció.

A fiatalok kérdeztek és a politikusok válaszoltak, a politikusok kérdeztek és a fiatalok válaszoltak

A közlő és a receptor szerepek váltakoztak a műhelymunka során. A fiatalok úgy érezték, hogy felnőttként kezelték őket és számít a véleményük. További cél lenne fenntartani egy ilyen kétirányú kommunikációt úgy gazdasági, mint politikai, környezetvédelmi, oktatási kérdésekben, bővítve a témák sorát olyan kérdésekkel, amelyek a fiatalokat érdeklik.

A COHERENT projekt keretében pedig olyan eszköztár jött létre, amely három jelentős témát jár körül: a társadalmi szerepvállalást, a gazdasági életben való részvételt, valamint a környezetvédelmet. Az eszköztár segít az akadályok felismerésében és leküzdésében. A fent említett eszköztár online leckék
formájában elérhető a COHERENT projekt web oldalán.

Kedves fiatalok, a tudástárat ezen a linken éritek el: https://coherent-knowledge-hub.com/moodle/

Share Button