Szeretettel köszöntjük a nagy- és kisadorjáni völgyekben. Az itt található egyedülálló élőhelyek nemcsak nekünk jelentenek különleges értékét, hanem méltán képezik az európai örökség részét is. Megőrzésüket éppen ezért ön is támogassa. E különleges életközösség és az itt folyó természetvédelmi munka bemutatására alakítottuk ki az adorjánok biodiverzitási tanösvényét, ahol megismerkedhet a nedves rétek, az erdők, legelők, kaszálok,tölgyesek élővilágával.

Kellemes időtöltést, izgalmas felfedezést kívánunk!

Hasznos információk:
A gyalogos tanösvény hossza kb. 6500 m, 10 állomáspontja van, megtételéhez 5-6 órára van szükség. A kirándulási felszerelések között érdemes magával vinni távcsövet, kézi nagyítót, fényképezőt, esetleg növény- és állathatározót, és egy hosszabb madzagot is a fák törzsének megmérésére.

Kérjük, hogy a kirándulás során tartsa meg a természetjárók aranyszabályát:

„A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre nyitott szívvel
járj! Ne hagyj, mást magad után, csak a lábad nyomát, ne vigyél el mást,
csak a szép emlékeket!”

A biodiverzitás, a biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig. Nemcsak a Föld fajainak sokféleségét, hanem a fajon belüli variabilitást, és az élőlényegyüttesek változatosságát is értjük alatta.

Nagy és Kisadorján a Dormán patak völgyében található két kis nyárádmenti falu, természeti értékekkel, gazdagon megáldott környezetben helyezkedik el, jelentős beavatkozásoktól mindeddig szerencsésen megmenekült és őrzi a hagyományos gazdálkodás által kialakított tájat. A legelők, kaszálok, gyümölcsösök, erdők harmonikus váltakozása tájökológiai szempontból igen értékessé teszik a kis völgyet.

Megjegyzés: a képek nagyításához kattintson a képre.

Bevezető tábla

0-panou-introductiv (1)

1. Nedves rét

1-pajiste-umeda

2. Erdő

2-padure

3. Kaszáló

3-fanate

4. Vizes élőhely

4-zona-umeda

5. Legelő

5-pasune

6. Százados tölgyek

6-stejari-seculari

7. Szántók, felhagyott szántók

7-ogor

8. Liget

8-padurice

9. Gyümölcsös

9-livada

10. Hagyományos gazdaság

10-gospodarie-traditionala

Fotógaléria

Magyar nyelvű ismertetőfüzet (katt a szövegre)

Share Button