Április 29 és május harmadika között szakmai tanulmányúton voltunk Magyarországon a Reflex Környezetvédelmi Egyesületnél, ahol többek között a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozóján is részt vettünk.

Először az országos találkozón vettünk részt, aminek egy őrségi település adott otthont, Őriszentpéter, egy nyugat magyarországi kisváros. A határ menti kis településre mintegy félezer ember látogatott el az ország minden tájáról, valamint a Mura vidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből.

Első nap tanulmányutakkal indult, ahol az őrségi tájat és kulturális értékeket mutatták be az érdeklődőknek, mint például a Mesés Hetés Zöldutat, a helyi erdőket és gyümölcsészeteket.

A program szombaton a zöld civil szervezetek majálisával folytatódott a helyi termelői piacon, ahol harminc szervezet mutatkozott be. Ennek az volt a célja, hogy a civil szervezetek megismerjék egymást és meg mutassák magukat a világnak, az embereknek. A standoknál elhelyezkedett szervezetek többnyire tevékenységeiket mutatták be, azt hogy mi a céljuk, mit szeretnének elérni.

A Fókusz Öko Központ csapata is részt vett a majálison, ahol bemutattuk programjainkat, projektjeinket. A találkozóra a közvetlen értékesítési programunkban résztvevő termelők is velünk jöttek, a Pál Levente és neje Pál Kinga, akik tejtermékeket, teákat, lekvárokat, szörpöket és erdélyi kolbászt hoztak magukkal, valamint Dóczy Melinda, aki mézzel kínálta az érdeklődőket. Ők a majális keretén belül megrendezett termelői vásáron értékesítették termékeiket, közvetlen kapcsolatba kerülve ezzel a vásárlókkal, tovább népszerűsítve külföldi körökben is a közvetlen értékesítés, a termelőtől egyenesen a fogyasztóig való eszme fontosságát és lényegét.

Ezzel párhuzamosan a „Közösségben a helyi élelmiszerek biztosításáért” című konferencia zajlott, ahol a „Élelmiszerközösségek és helyi kezdeményezések az élelmiszer önellátásértszekcióban dr. Hajdu Zoltán a Fókusz Öko Központ elnöke tartott előadást „Közvetlen értékesítés a hagyományos gazdálkodási formák támogatására” címmel, ahol a marosvásárhelyi közvetlen értékesítési programról, annak sikereiről és buktatóiról beszélt.

A délutáni szakmai szekciókat követően – amelyen többet között részt vett Németh Zsolt államtitkár – májusfaállításra került sor, majd a közösségi és kulturális programok keretében a Kajárpéci Vizirevű társulat bemutatta a Dzsungel könnye- avagy: „Többet ésszel, mint láncfűrésszel” című környezetvédelmi témájú „tudományos-fantasztikus vásári konzekvenciáját.” (az előadás ezen a linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=HEiG3_Ihw4M)

Vasárnap kirándulásokkal, sétával, biciklitúrával zárult a rendezvény, amelyeken az érdeklődők az őrségi tájat, vidéket tekinthették meg, erdőrezervátumot, láprétet, de a helyi napraforgóolaj készítés is bemutatásra került.

A találkozó végeztével elindultunk Pápateszérre, a Reflex Környezetvédő egyesület központjába, ahol Lajtmann Csaba elnök fogadott minket. Ez a központ nevelési és oktatási célra lett kialakítva, alkalmas kisebb és nagyobb csoportok fogadására, úgy tanulók mind idősebbek számára. Számunkra ez egy ideális példa volt arra, hogy meglássuk mit is tudtak elérni magyarországi partnereink egy kis összefogással és akarattal, közös erőfeszítéssel, sokszor önkéntes munkával, de sikerült felépíteniük az épületet és mellé az udvart is rendbe tenni, amit mi is meg szeretnénk valósítani az adorjáni központunkban.

Érkezésünket követően másnap meglátogattuk a helyi vízimalmot, amit közös erővel egy helyi családdal karöltve próbálnak újra üzembe állítani. Majd Pannonhalmára mentünk, ahol az ottani gyógynövénykertet csodáltuk meg, és az ottani komposztfűtőt. A nap végén ellátogattunk Bakonyságba, ahol megnéztük a római katolikus kápolnát, amiben Kossuth Lajos tartotta esküvőjét Meszlényi Teréziával, majd a Bakonyszentiváni római katolikus templomot, aminek ékessége az alttöningi Szűzanya-szobor.

Másnap korán Kajárpéc volt a célpont, amelyik településsel a Reflex Egyesületnek nagyon jó kapcsolatot ápol, többek között a Kajárpéci Vizirevű társulat tagjai ide valósiak, akikkel a Reflex sok közös produkciót adott már elő. Itt a polgármester fogadott minket, aki elmesélte a falu történetét és helyzetét, és azt, hogy hogyan alakult ki a kapcsolat az egyesülettel, és a közös tevékenységeiket miképpen bonyolítják le.

A szakmai találkozó során az országos találkozón rengeteg új információval gazdagodtunk, láthattuk az ottani helyi kezdeményezéseket, a kisgazdaságok működését, a turisztikai rendszerüket, valamint betekintést nyerhettünk egy olyan szervezet munkájába, amelyik nagyon jól együtt működik az önkormányzattal, és amelyikkel sikerült látható és kézzel fogható eredményeket elérniük, amiből mi is tanulhatunk, mi is alkalmazhatjuk a saját térségünkben.

Share Button